sigarenmagazijnhendriks@gmail.com +31 (0) 24 - 7506927

Longfillers

sigaren-hendriks-wijchenHavanna

Havanna is de oorspronkelijke benaming van alle sigaren gemaakt van exclusieve Cubaanse tabak.
De kwaliteit van de tabak wordt bepaald door de combinatie van 4 factoren:
De bodem (de samenstelling van de grond en de ondergrond), de plant, het klimaat (zon en vochtigheid) en de planten.

De Havanna wordt gemaakt met vijf soorten tabaksbladeren:
1. Het Binnengoed
2. Het omblad (bestaat uit in de openlucht geteelde bladeren)
3. Het dekblad, geteeld onder beschermende mousseline sluiers

Voor het binnengoed worden drie bladvariëteiten gebruikt:
1. Volado, bladeren van de basis van de plant, die instaan voor de brandbaarheid en het evenwicht van de sigaar
2. Seco, bladeren van het midden van de plant, rijk aan aroma
3. Ligero, kroonbladeren van de plant die sterkte verlenen

Het knippen

Een met de hand gemaakte sigaar moet altijd geknipt worden, omdat er een kapje op zit. Als je de sigaar verkeerd knipt kan het dekblad loslaten, waardoor de sigaar onbruikbaar wordt.

De sigaar moet nauwkeurig geknipt worden, precies op de plaats waar de sigaar de cylindervorm aanneemt.. Een precieze en zuivere snede zorgt er voor dat u gemakkelijk aan de sigaar kunt trekken. Sigaren met een spits mondeinde moeten dieper geknipt worden.
Voor het knippen kunt u het beste een sigarenknipper met een dubbel sikkelvormig mes gebruiken. Deze knipt aan beide zijden en er is een gelijke druk.
Een sigarenknipper met een eenzijdig mes heeft de neiging schuin te knippen. Een schuine snede kan vervelend zijn omdat teer en nicotine zich opstapelen aan de schuine zijde. Een sigarenknipper uit 1 stuk vertoont hetzelfde. De insnijding is te smal, waardoor het trekken wordt bemoeilijkt.

Het aansteken

Het doel van de handeling is om de tabak te laten gloeien. Het aansteken van de sigaar moet gedaan worden met een geurloze warmtebron. Geen benzine-aansteker, kaars, wierookstokje of geparfumeerde lucifer.
Geuren worden direkt door de sigaar opgenomen en bederven de smaak. De voorkeur gaat uit naar gasaanstekers of houten lucifers. Stormaanstekers zijn handig voor buiten, maar pas er mee op anders heb je kans dat het dekblad verkoolt.

Neem de sigaar tussen duim en wijsvinger, een beetje schuin naar beneden en breng de vlam dichtbij, zonder de vlam rechtstreeks in contact te brengen met de sigaar.
Draai de sigaar rond tot de punt helemaal gloeit. Vanaf dat moment kunt u de eerste trekjes nemen terwijl de vlam nog onder de sigaar gehouden wordt. Wanneer dit goed gaat zal de volledige punt gaan gloeien. Zo niet, dan kunt u even op de punt blazen, zodat het aanwakkert.

Bewaarcondities

Een cubaanse sigaar kan het beste worden bewaard in een humidor. De humidor probeert de omstandigheden waarin de sigaar is gerold na te bootsen om de oorspronkelijke smaak te bewaren. Temperatuur en luchtvochtigheid zijn belangrijk voor het goed bewaren van de sigaren. De optimale temperatuur schommelt tussen de 16º-18ºC bij een luchtvochtigheid van 70 tot 75%.

Het is verstandig om gedestilleerd water te gebruiken. De aanwezige sigaren die zich het dichtste en het verste weg van de luchtbevochtiging bevinden, moeten regelmatig gewisseld worden.
Overdreven vochtigheid kan invloed hebben op de verbranding en zal het trekken bemoeilijken. Indien dit toch gebeurd kan het dekblad zelfs bedekt raken met een wit poeder. In dit geval kan dat poeder worden verwijderd met een kwastje.